zážitky hanáckého konópka

Jak mě techno provázelo duchovními cvičeními

29. 10. 2023 11:20
Rubrika: Nezařazené

   Na přelomu července a srpna jsem, podobně jako cca milion a půl mladých z celého světa, byl účasten Světových dní mládeže v Portugalsku. Otázku, co dělá takřka čtyřicátník na setkání mládeže, nechme nezodpovězenou. Krize středního věku má různé projevy. 

   Po dvou velmi intenzivních týdnech dospělo celé setkání do finále - sobotní večerní Adorace a nedělní ranní mši svaté. A aby se veškerá mládež zvládla po sobotní modlitbě a následném programu úspěšně probudit, byl určen muž, který se o probuzení do dne Páně měl postarat. Byl jím kněz, P. Guilherme, který jako součást svého apoštolátu funguje i jako DJ. A právě jeho půlhodinový set, do kterého namíchal různé křesťanské písně, projev sv. Jana Pavla II., hymnu Lisabonského setkání a mnohé další bylo to první, co mnozí z přítomných toho dne slyšeli a co většinu z nás bezpečně probudilo. Do závěrečné části setu pak P. Giulherme namíchal klíčové věty z promluv papeže Františka, které pronesl během setkání s mládeží.

   Po návratu ze SDM jsem si celý set našel na youtube a dnem i nocí jsem jím krmil své sluchovody. I stalo se, že po krátké době jsem měl odjet na duchovní cvičení před kněžským svěcením. Bohužel bratr Kapucín, jehož vedení jsem se chtěl svěřit, se minul s plánovaným termínem a tak jsem v liberecké komunitě Františkánů byl odkázán na knihu "Kontemplativní exercicie" a Boží přítomnost.

   Právě v časech ticha se mi v mysli často přehrávalo techno vyprodukované portugalským knězem, zejména právě závěrečné věty Svatého Otce - "Jsme milovaní takoví, jací jsme", "v církvi je místo pro všechny - pro všechny, pro všechny, pro všechny", "jediná příležitost, kdy se máme dívat na druhého shora je tehdy, když se skláníme, abychom ho pozvedli", "ve světě se za všechno platí, ale jediná věc je vždycky gratis - láska Kristova". A tak mě duchovními cvičeními provedlo techno a jednoduchá poselství papeže Františka se mi vpíjela pod kůži.

   Dnes již, z Božího dopuštění coby kněz, mohu směle říct, že ty čtyři věty jsou dostatečným arsenalem pro pobyt ve zpovědnici na její druhé straně. A tak chci Pánu poděkovat za pro řeholníky neúplně typickou oblibu v taneční hudbě, která mi nejen obohatila duchovní cvičení, ale je pro mě (a snad nejen pro mě) povzbuzením v životě jako celku.

 

   Slova Svatého Otce naleznete v čase: 25:08

Zobrazeno 3208×

Komentáře

ObiSkyWalker

A si si jistý, že je to techno? Mně to přijde spíše jako progressive trance 🙂

suposlav

Já už su starší ročník a zas až tak se v tom nevyznám :-)

dromedar

To, že hudba činí slova přitažlivějšími a napomáhá jejich zapamatování a připomínání si, je zajisté jeden z důvodů, proč se v benediktinských klášterech (v tobě ne, Břevnove) věnuje chvályhodná péče pěstování liturgického zpěvu a chórová modlitba i mše se rutinně celá nebo z velké části zpívává.

dromedar

Ale že "jsme milovaní takoví, jací jsme," se v tradičním liturgickém repertoáru samozřejmě nezpívá - poněvadž Kristuspán ani jeho apoštolé si na proklamace tohoto druhu nepotrpěli. To bude muset v duchu nového křesťanství, sluníčkovějšího kanonických evangelií, složit nějaký Inwood, Ford nebo Frisina.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková