zážitky hanáckého konópka

Volby jako zrcadlo víry

10. 9. 2021 5:11
Rubrika: Nezařazené

   V posledním čase jsem poněkud víc než obvykle cestoval po vlastech Českých a jako na všechny, tak i na mě se z plakátů v ulicích a billboardů u silnici začaly čím dál víc usmívat milé tváře slibující mi ráj na zemi. Tento úkaz dává signál, že brzy budou volby a tak rovněž čas od času ztratím čas na některém ze zpravodajských webů a letmý pohled do diskuzí pod články, týkajícími se hlasování o novém složení reprezentace státu mi dal syrové a strohé zrcadlo mojí křesťanské víry.

   Mnozí zde velmi srdnatě a směle obhajují strany/koalice/jednotlivé politiky - s jakou vervou se já hlásím veřejně ke své víře a co dělám pro to, aby se šířila zvěst o tom, že nám Boží Syn Ježíš vydobyl spásu za poměrně pohodlných podmínek? Jiní zase dost zostra plují na politickou konkurenci a vidí v ní nebezpečí - jak moc se já varuju hříchu, povrchnosti, mondénnosti, pokrytectví? Kolik naděje jsou lidé schopni dát do té které partaje či koalice, toho kterého lídra a kolik naděje ve skutečnosti dávám do živého Boha (který na rozdíl od lidí může naděje nejen naplnit, ale chce nám dát i nekonečně víc)?

   Je to pro mě výzva být pravdivější a odvážnější ve víře. Rozhodovat se pro následování Krista - a to ne jednou za 4 roky a pak s rukama v klíně nadávat, ale denně. Jeho slogany, pravda, by asi moc šancí na úspěch neměly ("kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe, ber každý den na sebe svůj kříž a následuj mě", "úzká je brána a strmá cesta, která vede do Božího Království"), nicméně ten hlavní ("Co oko nevidělo, ucho neslyšelo, člověku ani na mysl nepřišlo, připravil Bůh těm, kteří Ho milují") za to stojí. Jo, a k volbám půjdu, ale výsledek mě nechává poměrně klidným. S větším napětím vstupuji do těch každodenních rozhodnutí.

 

Zobrazeno 4455×

Komentáře

deFlegmatique

"s jakou vervou se já hlásím veřejně ke své víře a co dělám pro to, aby se zvěst o tom, že nám Boží Syn ježíš vydobyl spásu za poměrně pohodlných podmínek?"

1) prosil bych Ježíše s velkým J
2) co dělám pro to, aby se zvěst o tom, že nám Boží Syn ježíš vydobyl spásu TADY NĚCO CHYBÍ za poměrně pohodlných podmínek?

jk-s

@deFlegmatique "prosil bych Ježíše s velkým J"

Nebuďte malichernej - malé písmeno "j" je přece vykompenzováno velkým písmenem "Č" (cestoval po vlastech Českých).

JiKu

vydobyl spásu za poměrně pohodlných, leč velmi nepřehledných podmínek, o kterých se stále nemůžeme dohodnout, jak to s nima vlastně je

jk-s

"co dělám pro to, aby se *) zvěst o tom, že nám Boží Syn Ježíš vydobyl spásu za poměrně pohodlných podmínek?"

*) šířila

Poznámka:
Celkem přirozeně bych ty poměrně pohodlné podmínky vydobytí spásy mohl vztáhnout k tomu vydobytí a podezírat Suposlava z doketismu. Ale to já neudělám, protože Suposlava z doketismu nepodezírám.

JiKu

Spásu za poměrně pohodlných podmínek nám vydobyl Ježíš za podmínek poměrně nepohodlných.

dromedar

"a co dělám pro to, aby se šířila zvěst ...?"

Samozřejmě nic. Ale kdybych měl slavně obnovený klášter na Ostrově sv. Kiliána, mohlo by se stát pěknou tradicí, že by mladší bratři ve svatokiliánském oktávu táhli krajem, obuti, s trochou peněz v měšci a ozbrojeni holemi, v každé vsi by ztropili rámus a pronesli vhodné kázání. Např. "Nejhlubší tušení mystérií helénských naplněna v mystériu Pánovy Paschy" nebo "Padlé stvoření hledá své obnovení skrz radostné na se vzetí aktivního očišťování v reguli svatého otce Benedikta".

deFlegmatique

No právě, to co tam chybí především je jednoznačnost toho sdělení.

dromedar

"Jednoznačného" chození bosky, o hladu, v jedněch smrdutých šatech, bez měšce atd. je třeba se zdržet. Ne proto, že by to snad benediktini taky neuměli, ale aby nedocházelo ke zbytečným třenicím s žebravými řády, když by se tyto neměly vůči komu vymezovat. Když máte klášter z překližky, je lepší konkurenci bez vážných důvodů nenasírat.

jk-s

"No právě, to co tam chybí především je jednoznačnost toho sdělení."

Tím to získává punc sdělení inspirovaného.

deFlegmatique

To je nějaká Františkovská reforma, ne?

dromedar

Klášter z překližky není žádná františkovská reforma, ale něco mezi funkčním prototypem a MVP.

dromedar

(Omlouvám se supovi za další záchvat shitpostingu - příště snad budu dost soudný, abych slavné obnovování ostrovského kláštera držel v mezích vlastní nástěnky.)

deFlegmatique

Mě by spíš zajímalo, který z projektů nakonec zvítězí - zda Novostaroutrakvistická církev, nebo klášter. (Až na to, že patrně žádný.)

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková