zážitky hanáckého konópka

Bohemians 1905

10. 4. 2021 13:15
Rubrika: Nezařazené

   Bylo mi 11 let, když jsem při jedné návštěvě v zapnuté obrazovce spatřil fotbalový zápas a tím dnes se ze mě stal sportovní fanoušek. Šlo o zápas kvalifikace na fotbalové EURO v roce 1996. Tuším, že jsme hráli proti Norsku, vyhráli, a na šampionát, který patří k tomu nejlepšímu, co kdy naše reprezentace dokázala, jsme postoupili. Od té chvíle jsem začal sledovat i další sporty a fandit především klubům ze své rodné Olomouce. 

   Nicméně celkově jsem vždy držel palce spíš těm slabším, průměrným. A tak si mě našli i pražští Bohemians 1905, kteří se v rámci kopané stali nakonec volbou č.1. No, a vlastně spolu docela souzníme i v tom, že jejich sportovní výsledky mají mnohé paralely s mým duchovním životem. Pokud se zrovna na poslední chvíli nezachraňují nebo ke vší hrůze dokonce nepadají o soutěž níž a pak se horko těžko vracejí, hrají většinou horší střed tabulky. A to v České lize, která v rámci Evropy rovněž patří až do nějaké té třetí cenové skupiny. Stejně i můj vnitřní život a modlitba jsou povrchní, roztěkané a často dost mondénní. 

   Pokud se v mi v duchovním životě něco opravdu povede, bývá to zpravidla velký svátek, stejně jako pro Bohemku vítězství nad některým z Pražských "S". Tak jako Klokani od Botiče nejspíš nikdy nebudou hrát Evropské poháry ani já při své roztržitosti a povrchnosti nejspíš nezakusím kontemplativní modlitbu.

   Nicméně věřím, že tak jako s oblibou Vršovickým chlapcům fandím a raduji se z každého bodového zisku, tak s láskou mnohem větší sleduje mé pachtění Pán a z občasných vítězství (ku kterým samozřejmě z 99,99% svojí milostí pomůže On) se raduje neskutečně víc. A tak jako zelenobílí bojují alespoň o ten střed tabulky a udržení pro radost nás fanoušků, i já se navzdory svým limitům snažím dál bojovat o alespoň nějakou tu menší duchovní jiskřičku. Inspirací budiž mi podzimní zápas Bohemky na Letné.

 

Zobrazeno 1800×

Komentáře

JiKu

znechuceně se pokřižuju

To je moje výhoda katolického laika proti osobě duchovní.
Já, když nemám chuť (potřebu) se pokřižovat, tak se prostě nepokřižuju. Prakticky se mi proto nemůže stát, že bych se pokřižoval znechuceně.

spitfire

Julian Edelman ukončil kariéru.

Zobrazit 14 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková