zážitky hanáckého konópka

Jak jsem potkal Karla Lwangu

3. 6. 2020 8:26
Rubrika: Nezařazené

   V časech, kdy pomalu končí druhá dekáda života, začíná třetí, rozjíždí se vysokoškolská studia, příp. pracovní procesy a podobné radosti, hledává člověk obvykle místo, kam jej Pán povolává. U mě se na seznam alternativ vhodných k průzkumu dostali i Trapisté. A anšto v těch časech byl jeden z mých kamarádů Trapistou v opatství Sept Fons ve Francii, rozhodl jsem se vyrazit na rekognoskaci terénu tam. To, že ani jeden z nás Trapistou není ( a já ani nikdy nebyl) nechme stranou.

    Novicové daného řádu nosí obvykle čistě bílý hábit. A zrovna v tom čase měli poměrně hodně bratří, i noviců, původem ze Senegalu. Jeden z nich měl řeholní jméno br. Karel Lwanga. 

   Vstává se ve 3:15 ráno. A když si tak po probuzení v tomto čase jdete rozespalí, de facto ještě napůl spící, temnou klášterní chodbou a náhle z jejího opačného konce proti vám vyrazí prázdný bílý hábit, zcepeníte. Fantazie začne pracovat na plné obrátky, neprobuzená mysl začne vymýšlet nejneskutečnější možné teorie daného úkazu. A když ze tmy pod kápí najednou zasvitnou zuby, máte málem bláto v trenkách. Až když se prázdný hábit přiblížil dostatečně nablízko, bylo možno spatřit obrysy tváře Senegalského bratra. A tak jsem potkal Karla Lwangu. 

   Kdoví, zda ještě dnes, po těch cca 15-ti letech, je ještě mnichem a kolik infarktů stihl během noviciátu způsobit... 

 

Zobrazeno 1174×

Komentáře

dromedar

To znamená, že by @suposlav teoreticky mohl mít fotky křížové chodby v Sept Fons před přestavbou, ale nejspíš je nemá, protože v klášteře se určitě fotit nesmělo.

Hippy

Ano, ano potvrzuji, ze v africkych zemich jsem podobny zjev spatril nekolikrat a ma reakce byla obdobna 😁

suposlav

Dromedar: někde budu mít jejich oficiální publikaci z té doby, s fotkama, ale kde je, toť otázka...

dromedar

To je v pořádku. Kdyby to vypadalo, že jsem na tu starší podobu křížové chodby nějak výrazně zvědavý, není to pravda. Jen jsem si na tu nedávnou přestavbu náhodou vzpomněl.

TondaVlach

Občas přemýšlím, proč ještě sleduju Signály. Kdyby nic, tak rozhodně kvůli podobným článkům ano. :D :D :D

Díky! Tak hezky jsem se už dlouho nezasmál.

Hippy

Mam to podobne. Ted jsem mel parmesicni signalovskou krizi, ale zase jsem se vratil 😁

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková