zážitky hanáckého konópka

Identita katolíka

9. 2. 2019 11:09
Rubrika: Nezařazené

   Naší takřka kompletní levicové politické reprezentaci (chybí překvapivě Piráti) se podařil mistrovský kousek. V očích veřejnosti je (nejen) naše milovaná Katolická církev vnímána pouze a jen optikou restitucí. U těch pokrokovějších, s větším rozhledem, ještě navrch optikou sexuálního zneužívání. A Informace o tom, že existuje Někdo jako Ježíš Kristus, píše se o Něm v evangeliích, a je tu skvělá nabídka Věčného života za docela příznivých podmínek, leží zapomenuta kdesi v tmavém koutě.

    Toliko optika většinové společnosti, co ovšem naše autooptika? Co dle nás symých tvoří naší katolickou identitu? Zkusil jsem si pojmenovat pár bodů a po každém z nich jsem byl nucen si nafackovat. Naštěstí jsem si ihned odpustil a tento časný trest si udělit nestihl, nicméně ostuda je to řádná. Nuž k věci.

   Body, které dle mého mohou částečně vyjádřit katolickou identitu:

1) Věrnost a loajalita Svatému Otci - Kolik jeho encyklik, exhortací, promluv či jen krátkých tweetů jsi přečetl suposlave? Facka první.

2) Úcta k Matce Boží (společná s pravoslavnými a evangelickým undergroundem - znám pár jedinců) - Kdy naposledy jsem se s nadšením vydal na pouť k Mariánské svatyni? S jakým nasazením a se modlím růženec? Kdy naposledy jsem se pomodlil loretánské či bavorské litanie? Facka druhá.

3) Tradice církve - Kolikpak děl svatých Tomáše Akv., Bonaventury, Jana od Kříže, Terezie z Lisieux a dalších máš supánku načtených a nastudovaných? Facka třetí.

4) Svátostný život - Nebereš pantáto ty svátosti tak nějak automaticky, nechodíš na mši pomalu jak do fabriky? je každá zpověď jedinečná a posouvá tě? Facka čtvrtá

 

   Dalo by se toho najít určitě víc, ale rád bych tento článek publikoval spíš než jako seznam spojený s autovýčitkami tak jako s prosbu na vás, případné čtenáře, zdali znáte nějaký papežský dokument či kvalitní knihu, která by katolickou identitu stručně a jasně pojmenovala a dovedla i motivovat k jejímu naplnění. Neb nejsme-li si své identity vědomi a nejsme-li na ni patřičně hrdi a nerozvíjíme-li ji, pak se bojím, že to, co se od křesťanů žádá a čeká opravdu skončí v tom temném koutě, zapomenuté a hnijící. A Boží království mezi námi bude jen smutně nenaplněnou frází.

Zobrazeno 1712×

Komentáře

dromedar

"Kdy naposledy jsem se pomodlil loretánské či bavorské litanie?"

Modlit se sám litanie je něco jako sám tančit valčík, sám šermovat nebo sám hrát hokej.

dromedar

"Kolikpak děl ... máš supánku načtených a nastudovaných?"

Čekal bych, že když nic jiného, postará se o tohle během pár let ustanovení o postní četbě v 48. kapitole řehole.

Zobrazit 14 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková