zážitky hanáckého konópka

Svatofrantiškovská "stigmatizace light"

4. 10. 2018 16:34
Rubrika: Nezařazené

   Někteří bratři z naší komunity míváme jednou za 14 dní ve čtvrtek zpověď u Panny Marie Sněžné u otce Benedikta Holoty. Velmi pěkně to letos vyšlo na františkánskou slavnost jejich zakladatele. Osobně mám posledních pár měsíců takový zvyk, že v den zpovědi hned po obědě vystřelím a běžím přes Ladronku a Petřín do kostela sv. Bartoloměje, kde je celodenní výstav Nejsvětější svátosti a pak přímo z Adorace mířím vyčistit svoji tlející duši.

   Dnes jsem jako obvykle vyběhl (ještě si dávám určitý časový challenge, do kdy chci u Bartoloměje být) a klusal vstříc modlitbě a svátosti smíření. Žel při sbíhání Petřínského vrchu byla má mysl značně nekoncentrována, v duchu jsem někde bubnoval, nevybral jsem zatáčku a v rychlosti způsobené klesáním jsem padnul ústy na zem a ještě se projel po dlažebních kostkách, kterými byla dlážděna cesta. 

   Odřeniny na ruce, obou dlaních, sjeté koleno, bolest velmi nepříjemná. Zakrvácen jsem se zvedl a poměrně lehčím tempem doklusal ku chrámu jednoho z apoštolů, vesele kolem sebe svlažujíc pražské ulice kapkami životodárné tekutiny. I tak jsem daný časový challenge zvládnul! Měl jsem i plán požádat tamní sestřičky o drobné ošetření, žel v kostele žádná nebyla a kdybych na přítomné adorující dámy vytyčil své do ruda zbarvené končetiny s prosbou o pomoc, patrně by padly do mdlob. 

   A tak zašpinivše veškeré kliky, odebral jsem se do zadu kostela na toaletu si rány alespoň omýt a přeložit toaletním papírem, zatelefonoval jsem jednomu ze spolubratří, aby ku zpovědi donesl i zásobu náplastí a septonex. Vše nakonec dobře dopadlo. Nevím proč, ale v souvislosti s touto příhodou jsem si vzpomněl na jednu sice trapnou, zato však skvěle sedící veršovačku:

Ptal jsem se Františka z Assisi

zda jsem vůl

řekl mi:

"asi jsi!"

Zobrazeno 5868×

Komentáře

dromedar

Podle mě to je znamení, že běhat ke zpovědi se má zásadně v hábitu, protože přes hábit a škapulíř se koleno určitě neodře. Další úroveň ochrany by samozřejmě přidala cisterciácká kukula s těmi nesmyslně dlouhými rukávy, které by se daly namotat kolem rukou jako boxerské rukavice :)

amperijas

No ja mysly že stoho zanětu dostanu i lečne po za měsic už je lip

amperijas

No ja uznala že mamka když ma myšky potřebuje zdravu a ne nemocnu

suposlav

Dromedar: nezklamals! :-)

dromedar

To by vlastně mohlo docela dobře vysvětlovat těch dlouhých rukávů vznik. Začátky cisterciáckého řádu byly docela konfliktní, a tak, když se na obzoru ukázala trestná výprava benediktinů z Molesmes, jdoucí si pro svého uprchnuvšího opata, nebo poselstvo biskupa z už-nevím-co-to-bylo-za-stolec, otcové zakladatelé si jenom namotali rukávy a šli na bitku. Benediktini vždycky dostali na budku, protože boxovali bez rukavic.

dromedar

Lidi, co se jim dělá špatně z krve, si dnes kvůli "výběru z blogů" nejspíš vypínají načítání obrázků :)

suposlav

A to jsem vybral to nejméně morbidní bebíško :-)

dromedar

Hezké by bylo dát jako první fotku (co se bude zobrazovat ve výběru) černý panel s varováním, že příspěvek obsahuje drastické záběry.

suposlav

A před otevřením by vyjela otázka zda už Ti bylo 18 :-)

Marie Kuříková (Marijanka)

Pánové, dovolím si oponovat. Procento žen, které by se kácely, je dle mé dlouholeté praxe podstatně nižší než u mužů. Nemám to exaktně zdokumentováno, ale každodenní praxe v registru dárců kostní dřeně mi to potvrzuje. Jinak doufám a přeji, ať se rány hojí.

dromedar

@Marijanka Však o tom, že by se kácely spíš ženy než muži, tady nepadlo ani slovo. Oponujete, aniž je čemu oponovat :)

dromedar

Ach pardón - pozdě mi došlo, že jde o reakci na jednu pasáž v článku, ne na komentáře o drastických záběrech.

slu-nicko

@suposlav: poslední dobou jedna zpovědní patálie za druhou....? :-) Ať se Vám to brzy zahojí! +

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková