zážitky hanáckého konópka

Svatá Zdislava a vzkříšení těla

30. 5. 2018 8:17
Rubrika: Nezařazené

   V době svého pracovního nasazení v Severních Čechách jsem to do Jablonného v Podještědí měl coby kamenem dohodil, zvedl ho, opět hodil, opět zvedl, opět hodil... a tak asi cca 77 777x si to zopakovat. Rád jsem toto poutní místo tedy ve volných dnech navštěvoval za účelem modlitby a hlavně účasti na mši svaté. V kryptě basiliky jsou uschovány ostatky sv. zdislavy, zatímco její lebka je nahoře v kostele. A právě zde započalo mé velké teologické dilema - zda při vzkříšení těla se: 

1) zkutálí lebka dolů a dopadne na bezhlavý trup

2) tělo se mrštně vyšvihne nahoru a hlavu si nasadí

   Odpověď se stala ještě komplikovanější ve chvíli, kdy proběhla slavnostní translace části ostatků na nedaleký hrad Lemberk. Chuděrka sv. Zdislava si tak v den D bude muset ještě udělat menší vycházku lesem.

   Na každý pád měly tyto poutě pozitivní dopad na dívky a ženy v blízkém i širším okolí, neb díky nalezení řeholního povolání byly zbaveny nekrvavého mučednictví v podobě manželství se mnou a osobně jsem si dal závazek a přeji to i vám: ať už při vzkříšení v poslední den vstaneme na první dobrou nebo se budeme slepovat jako puzzle, nechť je nám ono vzkříšení k Věčné radosti a přítomnosti Trojjediného. K tomu kéž nás svojí přímlovou nakopne i sv. Zdislava.

Zobrazeno 1072×

Komentáře

Klar81

Také jsem tam, byla . U krypty, dokonce jsem hovořila s tamními dominikány a otcem.Prolezla si kostel, byla na sv.msi v boční kapli. Bylo to krásné, poté jsme šli ještě 2 km pěšky z Zdislavice studánce, která má léčivé schopnosti i kolem jezírek, kde světice koupala nemocné a samozřejmě uzdravovala. Moc požehnaný kraj.Mam to tam velmi ráda. Na hrad jsem se už nedostala, snad jindy, dá- li Pan a svatá Zdislava z Lemberka!Krásný článeček,díky

Vianney

@Klar81 Ono na tom hradě zas až tak moc ze Zdislaviny doby vidět není (matně si pamatuju snad nějaký sklep). Jinak je to všechno obalené do baroka, dokonce i ta tzv. Zdislavina světnička na hradě je de facto výplod raného romantismu ve stylu pozdního baroka (poloprázdná místnost s barokní postelí). Je to soudobá představa, ale o Zdislavě to neřekne už zhola nic.

JiKu

To musel bejt hodně velkej kámen!

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková