zážitky hanáckého konópka

Modely české svatosti

8. 1. 2018 11:03
Rubrika: Nezařazené

   S blížícími se prezidentskými volbami se takřka denně modlím o přímluvu k našim zemským patronům. S chvěním pozoruji, že od dob sv. Ludmily a sv. Václava, až po "současníky" Jana Bulu či Josefa Toufara, jsou dějiny české hagiotvorby "dobře fungující továrnou na mučedníky". Naštěstí se mezi martyry ukazují i příklady obyčejného života manželského (sv. Zdislava), řeholního (sv. Anežka), poustevnického (ct. Ivan) či kněžského (sv. Jan Nepomuk Neumann).

   Coby člověk trestuhodně plavající na pohodlném povrchu života, jehož vlastní dějiny mají k ideálu svatosti prozatím velmi daleko, se neodvažuji odhadovat znamení doby, jaký typ svatého života se hodí pro člověka našich časů a zeměpisných šířek - píšu to spíš jako motivaci pro vás, abyste dokázali být těmi, kteří cestičku k novým modelům svatosti vyšlapou. Jen se bojím, aby se neobnovil provoz v "továrně".

Zobrazeno 837×

Komentáře

amperijas

no mně už je vyborně už cítím vyborně lepší než předtím probulila jsem a teplota je pryč ani mě nic nebolí už zdravá jako rybička skoro a včera měla 37C teploty a je už líp všecko zvádla

dromedar

*Ctihodný* Ivan? Svatý Ivan je prostě svatý a basta. (I když možná nikdy nežil a jeho nepamětný kult je patrně jen dobře míněný barokní konstrukt.)

amperijas

no dneska cítím skvěle až užasne až moc

amperijas

dneska cítím vyborně už nemá teplotu a dneska ranno jsem byla v Uhreském Brodě na nakupech v supmaketě ve třech měly hodně zvejněné hlavně mléko a máslo

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková