zážitky hanáckého konópka

Autistická zbožnost

22. 11. 2017 10:31
Rubrika: Nezařazené

   Nikdy nekončící sebestředné pozorování a zkoumání sebe sama bývá zpravidla potrestáno výsledky svého bádání. To mohu potvrdit, neb mé zaujetí sebou samým vynáší na povrch pořád nové a nečekané mutace nejrůznějších duchovních, duševních a mentálních poruch. Naposledy jsem s hrůzou objevil ve své zbožnosti jisté prvky autismu.

   Asi nejzodpovědnější úkol, který se spolubratři odvážili mi svěřit, je každovečerní zamykání klášterní zahrady. A jelikož nás novicmistr motivuje ke každodenní modlitbě růžence, spojil jsem si toto projití a uzamčení s výše uvedenou modlitbou a pravidelným zakončením dne na hřbitově, kde se v tichu a tmě mezi hroby růženec krásně domodlím.

   Avšak ouha, koncem září přišla první dovolená a v tyto dny mě navštívil jakýsi virus a s růžencem je naráz problém. Jako dokonalý autista jsem si spojil čas, místo a modlitbu a když jedna z prvních dvou podmínek vypadne, mám najednou velký problém Matku Boží touto modlitbou pozdravit.

   Na jednu stranu jsem rád, že mi tím Pán Bůh nastavil zrcadlo, kterak náš vztah z mé strany pořád dost drhne, když se v jiných podmínkách musím do modlitby tak strašně nutit a co hůř, někdy na ni úplně zapomenout. Na straně druhé je poněkud smutné, když tyto duchovně autistické tendence vykazuje člověk, který se jak krocan nadnáší v hávu řeholním po tom širém světě Božím.

   Inu, je před námi cesta daleká a je pořád kam růst a k čemu směřovat. Naštěstí Hospodin má rád i své autisty a v pevné naději v jeho dobrotu a milosrdenství věřím a doufám, že v nebi bude opravdu široká duchovní inkluze a najde se místečko i pro nás klopotné a standartu se vymykající.

Zobrazeno 2926×

Komentáře

amperijas

Napsala ješte recepiky kuchařké

amperijas

dneska mě už nic nenapadá jen pak budu dělat noveny ke svatým asi 14 nebo kolik vejde do tři sešitku mám vše na nakoupené

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková