zážitky hanáckého konópka

Po čem toužím?

12. 10. 2017 14:07
Rubrika: Nezařazené

   S jistou dávkou nostalgie vzpomínám, jak jsem v prvních letech VŠ studia opravdu intenzivně toužil po kontemplativní modlitbě, tázal se moudrých, co že to ta kontemplace je a jak jí dosáhnout, obrážel kláštery u nás i v Evropě, četl mystiky, objevil Mertona a hlavně, toužil, toužil, toužil...

    Potom jednoho dne, na základě nových životních situací, jsem toto všechno zahodil, a s výmluvou, že su snílek a roztěkanec rezignoval. S koncem studia a nástupem na nejrůznější pracovní místa mi zbyly 3 touhy - najíst se, vyspat se a pečlivě sledovat sportovní výsledky.

    Dnes, když jsem 16 let po prvním zašustění náznaku povolání nakonec přeci jen v klášteře, začínám zlehka zlehýnka po té dávné touze toužit. Jenomže už su tak zasekaný marasmem plitkosti povrchních dějů, lennosti a rezignace, že sice čas od času něco hlubšího přečtu, k něčemu se nastartuju, ale motor je zadřený a oheň dávno vyhasnul.

    Takže v těch 2 metrech a 100 kilech je dost možná přeci jen ukrytá poslední jiskérka touhy po hlubším vnitřním životě, teď jde jen o to, jak co nejméně překážet milosti, aby Pán mohl rozfoukat alespoň malý chcípající plamínek a je-li opravdu štědrý, milosrdný a laskavý, třebas na konci života alespoň na malou chvíli zakusím onu sladkost rozjímavé modlitby.

Zobrazeno 3263×

Komentáře

psycho-kat

@dromedar .. mohl byste mi trochu objasnit to cele v zavorce? Asi uz mam dneska (nebo vseobecne) docela unaveny mysleni..;)

dromedar

@psycho-kat "dárcovu svobodu nedarovat" Kontemplace v tereziánském slova smyslu je nadpřirozený dar, který není udílen všem. (Viz třeba Cesta k dokonalosti, 17. kapitola.)

"v uvažovaném případě není moc relevantní" Protože o Boží svobodě nadpřirozené dary svobodně ne/dávat by mělo smysl uvažovat snad jen tehdy, kdyby náš jimi neobdarovaný po dlouhou dobu vyvíjel náležité úsilí o svatost a dosáhl po všech stránkách velké dokonalosti, ale kontemplace mu zůstala upřena.

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková