zážitky hanáckého konópka

Setkání s Pánem v místě hrůzy

8. 6. 2017 12:49
Rubrika: Nezařazené

   Život člověka opředen jest strastmi a těžkostmi, přičemž ještě musí snášet existenci institucí, která jsou přímo semeništěm utrpení, žalu a bolesti. Jedním z takových míst děsu a hrůzy je samozřejmě škola, které se bohužel nikdo z lidí nemůže vyhnout. A paradoxně právě zde a v situaci, která budí ze sna i ty největší hrdiny, jsem se setkal s milosrdnou náručí Boží.

   Už je tomu drahně let, co jsem coby student olomoucké teologické fakulty zrovna prožíval nejděsivější období v životě, totální dno. A zrovna na tento čas spadlo období srovnatelné s morovou epidemií - zkouškové. Krom jiného mě čekala zkouška ze Starého Zákona od tehdejší děkanky, s. Gabriely.

   Zkouška měla 2 části - umět rozpoznat několik klíčových úryvku s přesností na knihu a kapitolu a poté samotná zkouška. Připravoval jsem se tak jak vždy, tedy ležérně, s očekávaným výsledkem: přimhouřené vše, co přimhouřit lze, vyčerpaná zásobnice milosrdenství pedagogova a ranec štěstí = o komáří chlup za 3. Přijdu ke zkoušce - dostanu krozpoznání biblické úryvky a... Co střela, to trefa vedle, následoval nucený odchod.

   Nyní jsem do učení musel šlápnout. Den co den jsem ležel naložený ve SZ knihách, stále dokola si četl ony vybrané úryvky + do toho si opakoval látku ke zkoušce. Ta přišla, zařadit úryvek ke knize a kapitole - v pořádku, zkoušení - propadák.

   Bylo tedy třeba opět zapustit mysl i srdce do knih Biblických a vtloukati do pustin mozkových vědomosti o nich. 3 pokus bývá klíčový k pokračování studia, bylo třeba máknout. A výsledek - za 1. Co však bylo důležitější, Slovo Boží má opravdu uzdravující moc, takže díky dvojímu opakování jsem byl nucen nad Slovem Božím trávit denně opravdu mnoho času a projevilo se to i v nenápadném utišení rozbolavělého nitra. Příběhy Božího lidu, slova proroků, žalmů, mudroslovců - to vše padalo na seschlou půdu duše studentovy a přinášelo pokoj.

   Dnes jsem nesmírně rád a vděčen, že to Pán tak skvěle načasoval a že jsem díky noční můře všech šprtů, tedy vyhazovu od zkoušky, dokonce dvojímu, mohl opravdu bytostně zakusit onu léčivou sílu Písma svatého. Takže i na tak strašidelném místě, jakým je škola, a v situaci zdánlivého neúspěchu, je přítomen Pán a napíná všechny síly, aby nás právě nutnost být tam a projít onou zkušeností nasměrovala zase o něco příhodnějším směrem k Božímu království.

   Chtěl bych přidat ještě podobný příběh o duchovním zážitku ze setkání s policií ČR, ale to už by bylo asi moc dlouhé... :-)

Zobrazeno 1381×

Komentáře

Becket

Jaké si to uděláš…
A mimochodem, on byl „prostý lid (co to vlastně je?)“ někým násilně ke studiu nucen?

suposlav

Co vím, tak od dob Marie Terezie jsme ke studiu násilně nuceni všichni :-)

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková