zážitky hanáckého konópka

Co skrývá samota

6. 10. 2016 10:34
Rubrika: Nezařazené

   Noc. Opilí muži se vracejí z hospody, tu a tam převrhnou nějakou popelnici, jednomu z nich ústy vyklouzne směs nedávno přijatých nápojů a potravin. Jinde šikovný zloděj vleze do auta, vybere vybavení a s trochou štěstí s ním i odjede. O pár bloků vedle zrovna otec tří dětí podvádí svoji manželku s cizí ženou. Střih! V horách, uprostřed lesů, v té samé noci, několik mužů unaveně obléká bílý hábit a míří do kostela pomodlit se půlnoční matutinum.

   Ráno. Lidé se probouzejí do svých bolestí, úzkostí, nezaplacených faktur, nemocných dětí, jakož i do svých radostí, očekávání ze setkání a velkých skutků. Střih! V horách, uprostřed lesů, v to samé ráno, několik mužů unaveně obléká bílý hábit a modlí se ve své celé hodinky k Matce Boží a ranní chvály.

   Svátek svatého Bruna v sobě skrývá mnoho pokladů. To, s čím si jej spojujeme, a co mu přiřklo slávu svatosti, je založení kláštera La Grande Chartreuse a kontemplativní život v mlčení a askezi. Ale málo se připomíná, že k tomuto povolání dospěl až krátce po 50-tém roku života, tudíž jedno z poselství může znít: "Nikdy není pozdě." Po šesti letech byl pak odtud papežem Urbanem II. odvolán do Říma. Sen o kontemplaci se rozpadl. Takže, ač se nám může zdát, že nám Bůh něco vezme, z něčeho zbaví, neznamená to nutně, že jsme šli špatnou cestou.

   Sluší se říci též, jak již napověděl úvod, že máme velkou jistotu pro každý okamžik svého života, ať už prožíváme cokoliv či nás cokoliv čeká, že se stále za nás modlí nemalé množství mnichů a mnišek v kartouzách celého světa. Jsou to oni, kteří stejně jako my při modlitbě nic nepociťují, Bůh na jejich otázky zdánlivě neodpovídá, bolí je kolena a připadá jim, že Boha neumí dostatečně chválit. Přesto jim stojí za to, kvůli Němu noc co noc vstávat a recitovat žalmy, trávit několik hodin denně rozjímáním a jíst stravu chutnou, avšak skromnou a v malých dávkách. Netroufám si tvrdit, jestli fakt, že díky skutečnosti, kdy 95% toho, co vysloví a slyší jsou jen slova žaltáře a kánon mše svaté, tak mají mysl schopnější koncentrace na věci Boží a nepletou se jim tam různé nesmysly jako nám, ale troufám si tvrdit, že jejich život a modlitby jsou požehnáním pro nás pro všechny.

   Na závěr by se asi slušelo povzbudit k hlubší modlitbě, žel od takového povrchního, světáckého povaleče by to působilo pokrytecky, dovolím si alespoň pro dlouhé podzimní a zimní večery doporučit shlédnutí tohoto filmu: 

https://www.youtube.com/watch?v=H_cADz6bRec

   Je to jediný film, v němž se doopravdy modlí a při kterém se velmi pohodlně může modlit i divák a lze nasát něco z toho, co nám zanechal sv. Bruno.

Zobrazeno 1928×

Komentáře

marta-el

Velké ticho, moc krásný, hluboký film, patří k mým nejoblíbenějším, ovšem chce to udělat si na něj čas, aby ho člověk mohl spolu s trapisty prožít, nedá se jen tak "zkouknout".

Ivka-Iva-el

Sv. Bruno je zakladatel kartuziánů. A náš kostel je původně kartuziánský. V kláštěře sídlí VUT, ale ta historie je zde pořád. Film se několikrát pomítal na farních dnech a pár lidí to vydrželo koukat celé.

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková