zážitky hanáckého konópka

Jak funguje promodlenost

25. 10. 2015 21:26
Rubrika: Nezařazené

   Jistě máme každý nějakou zkušenost s místy, kde je nám dobře, kde se nám dobře modlí, kde prožíváme pokoj. Nezřídka to mohou být poutní místa, kláštery, centra mládeže, kostely a jiné lokality, po mnohá léta obývaná pouze a jen křesťany, a tudíž, jak se s oblibou říká, místa promodlená. A v tom je ten fígl. Táži se totiž, zda opravdu něco jako promodlenost místa může být. Zda tam opravdu něco posvátného zůstane a Duch Boží zde působí nepřetržitě. Pak totiž mě napadají jistá místa, která by svojí minulostí měla být takto promodlená a tudíž si kladu otázku, zda i tam mohou být návštěvníci spíše než jinde zasaženi prstem Božím. 

   Oněmi místy jsou například: kostel sv. Michala v Praze, dnes diskotéka, svojí povahou hraničící s nevěstincem, kartuziánský klášter Valdice, t.č. věznice pro tvrdé chlapíky, nebo opět v Praze - obchodní centrum Nový Smíchov stojící též na místě bývalé kartouzy. A takových míst jistě bude všude dost a dost. Z klášterů kasárna, z kostelů koncertní síně, z far rodinné domy apod. Opravdu jsou tato místa natolik promodlená, že např. ve Valdicích je víc konverzí než např. na Mírově? Nebo při nakupování na Smíchově najednou někdo znejistí a uvědomí si, že je Bůh, kdo ho má rád a dává jeho životu smysl a směr? Nebo v rytmu techna při pohledu na spoře oděné tanečnice další člověk prozře a obrátí svůj život o 180 stupňů? Anebo je promodlenost a genius loci míst jen naše senzibilní fantasie? Asi to celé raději nechme na Hospodinu, On může působit kde chce, jak chce, na koho chce a my, nevyšpekulujeme nic. To je závěr, co?

Zobrazeno 1227×

Komentáře

slu-nicko

To by chtělo ňákej průzkum... :-))

pavel-v

Ve Valdicích jsem náhodou před pár lety byl navštívit jednoho vězně. Nic takového jsem tam subjektivně nevnímal. Každopádně celé to městečko bylo pěkně hnusné, někdo to za socialismu asi vyprojektoval jako výsměch kartuzianům. Ale tak Boží cesty jsou nevyzpitatelné - kdysi to město sloužilo jako nebe na zemi, dneska třeba prozměnu jako pozemní očistec. To myslím vážně.
Na zpáteční cestě jsem to vzal do Jičína na vlak pěšky a tam jsem si zas představoval Albrechta z Valdštejna - toho Durychova milovaného generalissima, který byl nějakou náhodou katolíkem, a tak bojoval za "katolickou" stranu ve 30leté válce.

HelenaH

Valdice jsou kousek od nás. V 50.letech tam byli zavření a mnohdy týráni kněží - nepřátelé socialismu. Myslím že je to opravdu promodlené místo. Tuším že tam se děly " výslechy" otce Toufara. Četla jsem vzpomínky otce Tajovskeho, který měl celu vedle něj. A slyšel pláč ....i modlitby otce Josefa Toufara

fragaria

Moc se mi líbí ten závěr.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková