zážitky hanáckého konópka

Co z toho dítěte vyroste?

7. 9. 2014 23:52
Rubrika: Nezařazené

   "Malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo." Těmito slovy okomentoval astronaut Armstrong své první kroky na Měsíci. Daleko víc ale daný výrok sedí do situace o níž se v době jejího udání příliš nemluvilo a nešířila se mezi lidem televizí ani rozhlasem. Totiž narození malého dítěte. Rodiče, příbuzní a přátelé si možná při pohledu do kolébky kladli známou otázku "Co z toho dítěte bude?" Asi nikoho tehdy nenapadlo koho zrovna mají před sebou.

   Dnes se tato událost, toto narození, slaví v radosti po celém světě. Oním dítětem byla Panna Maria. Tedy z toho dítěte se stala ta, která dala celému světu novou a jasnou Naději, novou krev do života lidstva, mízu do našich stereotypů, která se nebála zprostředkovat příchod Boha mezi nás.

   Tedy shrňme si, během několika, možná i desítek, minut porodu přišla na svět dívka. Několik minut z celých dějin, jediné místo z celých 510 065 284,702 km čtverečních Země, jediné narození z tisíců v ten den a z biliónů v dějinách lidstva a přesto tolik nového, krásného, trvalého a plného naděje.

   Věřím, že tak pracuje Hospodin i v našich životech. Nenápadně, v tichosti, na nečekaných místech, s nečekanými lidmi a v nečekaných situacích tvoří a dává zrodit něčemu krásnému a trvalému. Tak prosme tu, jejíž narození dnes slavíme, ať jsme na tuto Jeho tichou nenápadnou činnost vnímaví, vůči ní citliví a umíme se z ní radovat i když ji zrovna bytostně neprožíváme. Nechť náš život, podobně jako život oslavenkyně, voní Bohem, voní svatostí. Na závěr prosím dovolte několik veršů z Popelky Nazaretské Václava Renče:

Král Hospodin, jenž dozajista

plní své sliby, už se chystá

vyslyšet přání odvěká.

A - jakož věděl od počátku -

Syn Boží bude mít i matku.

Bůh narodí se z člověka!

 

Kdo bude však ta vyvolená,

ta vznešená a slavná žena,

jež lidský život králi dá?

Pán o ní ví, Pán obezřelý.

A ukrývá ji před anděly

jak poklad, který nevydá.

 

Už dávno, před stvořením ráje,

hvězdy a květy předvídaje,

měl oči zahleděny k ní.

Jak píseň na mysli mu tkvěla,

jak píseň, která nemá těla

a jenom zní, jen srdcem zní.

Zobrazeno 1163×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková