zážitky hanáckého konópka

Mladí zevláci, staří žebráci

13. 10. 2013 22:10
Rubrika: Nezařazené

   Nadpis výše uvedený nění parafrází nějakého přísloví či sloganem bojujícím za práci a výkony nýbrž veleúspěšným básnickým obratem popisujícím skutečné historické události. Na měsíc říjen totiž na mne padl úkol vypomáhat při službě chudým a 2 dny po sobě mi chudí lidé města pražského spadli do klína pouze samotnému. Den první z těchto se vyznačil hovorem o fotbale, kdy jsem, ač spíše fanoušek hokejový a ač moravák, pražské sportovní kluby ignorující, se přihlásil k pražským fotbalovým Bohemians 1905. No, a dalšího dne mi bezdomovci přinesli výměnou za 2 krajíce chleba a trochu čaje zelenobílou šálu tohoto klubu. Netaktně jsem se zeptal na její původ a či není kradená a byl jsem velmi horoucně ujištěn, že nikoliv.

    Není to poprvé, co jsem byl obdarován lidmi ještě chudšími než jsem sám. Patrně můj zjev budí soucit i u nich. Radši nevědět jaké emoce budí u zbytku populace. Hospodin nás neustále překvapuje a obdarovává nečekanými zdroji.

   Pár dní na to jsme s jedním spolubratrem byli posláni vypomáhat u sester Matky Terezy s polévkou a čajem pro podobnou klientelu. Zde už je systém vymakanější a lidé žádající pomoc před prvním soustem absolvují modlitbu růžence nebo katechezi sestry představené. Sám sebe jsem se ptal, kolik z té modlitby či z jejích slov v nich zůstane a nějak se usadí, ale je to nekompetentní otázka, neb mi vlastní modlitba a rozjímání jsou zoufalé. Jsou to promile času, který z vyhrazené doby pro modlitbu je skutečnou modlitbou. Více mě potěšilo, že mnozí z nich byli lépe oblečeni a obuti než moje velikost v celém svém majestátu.

   Každopádně jsem si to u sester náramně užil, baví mě být s těmito lidmi. Proto taky nemám rád sníh a mráz, který je v zimě ničí a tak nějak víc mi znějí slova, jež slyšel Sv. Otec krátce po svém zvolení - "nezapomínej na chudé!"

   Buďme jim blízko - svým časem, laskavostí a nasloucháním! Obohatí nás to duchovně a jsme-li fanoušky toho správného týmu, tak i hmotně.

Zobrazeno 1316×

Komentáře

maxmilian

ty seš fakt chudák... :D

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková